Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Hari nie kite masak ayam goreng berempah..
Sedapnya... Hari ni saye dan suami berpuasa...
Tak sabarnye nak berbuka makan ayam goreng berempah...
Nyummy... Nyummy...
Ayam Goreng Berempah Cara Saya...
Bahan-Bahan :
Ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
3 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan :
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.
*********
Daging Masak Hijau berempah...
Boleh ke masak daging masak hijau berempah? Tengok kat internet, ayam goreng hijau berempah macam sedap...
So kite cuba masak guna daging... OK tak ek??
Bahan Bahan :
Daging yang telag dihiris-hiris ~ dipotong
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada sulah
5 biji bawang merah *- saya guna 1 biji bwng besar+ 3 biji bwng merah
3 ulas bawang putih *
1/2 in halia *
3 biji cili hijau *- saya letak 4 biji
5 - 7 bj cili padi hijau *- saya letak 15 biji sbb nak pedas lagi
1 pokok daun sup * ~ (* diblend)
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 cawan air
garam
gula
Beberapa btng kcng panjang
1 biji cili ~ dihiris serong
sedikit hirisan daun sup ~ utk ditabur
minyak
Cara memasak :
1.Panaskan minyak dan goreng ayam yang diperap dengan garam dan serbuk kunyit hingga masak.Toskan.
2.Tinggalkan 5 sudu minyak dan masukkan bahan2 yang diblend.
3. Tumis hingga garing dan masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih.
4.Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 cawan air.
5. Biarkan hingga pecah minyak dan masukkan garam, gula dan ayam yg digoreng tadi.
6.Gaul hingga sebati dan masukkan perahan limau nipis, kacang buncis dan cili yg dipotong serong.
7.Goreng seketika dan padamkan api.
8.Hidangkan dlm pinggan dan taburkan hirisan daun sup.
** Menunggu masa berbuka bersama suami tercinta**